Az ünnepek mindig kissé megterhelőek, amit nem csak anyagi értelemben vehetünk figyelembe, hanem bizony az étkezés vonatkozásában is. A finom falatok ilyenkor még csábítóbbak, és az elfogyasztott mennyiséget a derékméreten láthatjuk sajnálatosan. Persze van egy mentsvár, hiszen az új év kezdete sokban ígéretes, hogy most aztán indulhat a változás!
Kevesebbet enni, többet mozogni, és hozni a megfelelő formát minél előbb! Természetesen az egészség sem másodlagos, ezért ilyenkor érdemes rákeresni arra, hogy mi lehet segítség a súlycsökkentéshez, formaalakításhoz. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a zsírlerakódást a magas glikémiás indexű termékek – cukor, fehérliszt, tészták – nagyban segítik, ezért ezek részleges elhagyása már látható eredményre vezet.
Sokan ragaszkodnak a megszokott ízekhez, ezért olyan termékeket kell keresni, amelyek úgy helyettesítik a korábbi hízlalóbb ételeket, hogy az ízhatás is kedvező marad. A magyarok jelentős része szereti a „kenyeret”, egyre finomabb pékárukat. Ez szinte az összes napi étkezésben helyet kap, úgy a reggeli, ebéd, vacsora során. A váltás pedig nem is olyan nehéz, mert már a teljes kiőrlésű termékek is egyre nagyobb számban elérhetők.
Miben nyilvánul meg a „teljes kiőrlésű” termékek előnye? A pékárukhoz felhasznált finomliszt szinte csak a magok, termék tiszta szénhidrát tartalmát hordozza, illetve az adott növény fehérje struktúráját. A magok teljes kiőrlése során azonban a rostok, kedvező tulajdonságú ásványi anyagok is sokkal nagyobb arányban kerülnek be a termékekbe, ez pedig az emésztést javítja, illetve a termék glikémiás indexe – nem „löki meg” gyorsan az inzulin szintet – is alacsonyabb. A teljes kiőrlésű termék fogyasztása esetén hosszabb ideig érezzük a telítettség érzetet, ezért később leszünk éhesek! Magyarán ezekkel a termékekkel elérhetjük, hogy a korábbinál kevesebbet együnk, ez pedig nyilván kedvezően hat majd a testsúlyunkra!