2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00127

Hosszú minőség-megőrzési idejű (minimum 180 nap) pékáru család receptúráinak, gyártástechnológiájának és minőségbiztosítási rendszerének fejlesztése

A kutatás-fejlesztési projekt fő célja, konkrét, alkalmazható eredménye egy jó minőségű és hosszú, minimum 180 napos szavatossági idejű kenyércsalád receptúrájának és gyártástechnológiájának előállítása, a tesztelésekhez és minőségbiztosításhoz szükséges minősítési eljárások kidolgozása. A projekt célja továbbá a hosszú minőség-megőrzési idejű kenyércsaládon belül a napi tápanyag és energia szükséglet figyelembevételével tervezett beltartalmú pékáruknak, 4 db -gyógynövényes, vajas, folkorn, fehérmagvas-, egyedi, új terméknek a kifejlesztése is. Szervezeti küldetésünk -nem csak ehhez a projekthez kapcsolódóan- az emberek ellátása jó minőségű (íz, állag, beltartalom) pékáruval. Ez a projekt e küldetésünkhöz igazodik. A minimum 180 napos minőség-megőrzési idejű kenyér a vásárlók számára azt a biztonságot adja, hogy hosszú ideig eltartható kenyeret tudnak beszerezni vásárlásaik során. A vásárlási szokásoknak és igényeknek ezt a jellemzőjét igazolja például az is, hogy egy másik alapélelmiszer, a tej esetében a vevők az UHT (~60 %) és ESL (~30 %) tejek vásárlását részesítik előnyben, melyek szintén hosszú (180-210 napos) eltarthatósági idővel

rendelkeznek. Egyre jellemzőbb, hogy a családok havonta egy nagy bevásárlás során szerzik be tartós élelmiszer szükségletüket, és jellemzően a pékáru az, amiért gyakrabban kell az élelmiszerüzletekbe járniuk a hét során, hiszen az kevésbé eltartható. Különösen erős igény mutatkozik a minél ritkábban történő vásárlásra hazánk olyan régióiban, ahol a kistelepüléseken már élelmiszerbolt sincs, vagy a közeljövőben végleg be fog zárni és jelenleg is már csak minőségében és mennyiségében egyaránt gyenge kínálattal üzemel.

Az ilyen helységekben élő emberek csak a nagyobb településeken tudják beszerezni élelmiszer árucikkeiket. Számukra is sokkal kedvezőbb, ha a pékárut a többi cikkel együtt vehetik meg, így nem szükséges gyakrabban utazni annak megvásárlása miatt.

Jelentős piaci potenciállal bír még a minőség és megfelelő beltartalom érdekében egyre központosítottabb közétkeztetés – óvodák, iskolák, kórházak-, melynek céljait szintén kiválóan szolgálja egy hosszú szavatossági idejű termékcsalád, valamint a honvédség, a katasztrófavédelem vagy épp a karitatív szervezetek ellátása, melyek esetében a logisztikai igények kielégítése, az azzal járó problémák megoldása lesz hangsúlyos. A COVID-19 járványra válaszul hozott intézkedések hatása a gazdaság részleges lebénulása és a lakossági pánik. Ezt egyértelműen mutatta, hogy az első hetek – karantén időszak – során az üzletek polcairól eltűntek a tartós élelmiszerek, vállalkozásunkat pedig közel dupla megrendelésigénnyel keresték mag a partner üzletláncok. A határok esetleges lezárása, szállítások korlátozása bármikor hasonló (vagy akár súlyosabb) hiányhelyzetet eredményezhet, ezért fontos, hogy egyedi, kifejezetten hosszú tartósságot biztosító pékáru, kenyér bármikor korlátlanul előállítható legyen, és ez ne függjön az importtól sem.

Ilyen esetekben Magyarország a természeti adottságaiból adódóan nem csupán a hazai piacot, hanem akár más országokat is el tud látni. A tartós élelmiszer hazai előállítása a járványok és egyéb, a lakosság szabad mozgását korlátozó esetekben stratégiai fontosságú, a hosszú szavatossági idejű kenyér többek között erre kiváló megoldás. A 180 napos minőségmegőrzési idő az üzletek és üzletláncok esetében nagy fokú szabadságot jelent a logisztikai tervezés során, lévén, hogy elegendő idő van a készletek forgatására, kiárusítására. Ebből adódóan a szavatossági idő lejárta miatt kidobott tartós kenyér mennyisége akár nullára is csökkenhet, ami a fenntartható környezet felé tett jelentős lépés. A pályázati projekt keretében elérni tervezett készültségi fok egy kenyér termékcsalád

tömeggyártásra alkalmas technológiájának kidolgozása a receptúrák kifejlesztésétől a csomagolástechnikai megvalósításig.

INFORMÁCIÓ

 

KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:                F&R Partner Kft.

TÁMOGATÁSI ÖSSZEG:                           178 021 666 Ft

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE:                         51,14 %

TÁMOGATÁS ODAÍTÉLÉSÉNEK ÉVE: 2020

A PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA:           2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00127

PROJEKT KEZDETE:                                2021.02.17.

PROJEKT TERVEZETT BEFEJEZÉSE:   2024.02.16.