„GalgaGabona” konzorciális kutatás-fejlesztési projekt

Kedvezményezettek neve:

Első Pesti Malom- és Sütőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság konzorcium vezető

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciumi tag

F&R Partner Sütőipari és Kereskedelmi Kft. konzorciumi tag

GALGA-AGRÁR Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi tag

A projekt címe: „GalgaGabona projekt: Élelmiszerbiztonsági, agrotechnikai, feldolgozástechnológiai és táplálkozási érték növelését célzó fejlesztések a zab és a rozs humán célú hasznosítási feltételeinek javítása érdekében”

A szerződött támogatás összege: 125 003 814 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 69,5 %

A projekt tartalmának bemutatása:

A GalgaGabona projekt a rozs és a zab humán célú hasznosítását támogató K+F program megvalósítására vállalkozik. A gabonaszemek, főként a héjközeli rétegekben számos egészségtámogató összetevőt, rostokat, lipideket, vitaminokat, antioxidánsokat, ásványi anyagokat, stb. tartalmaznak. Ezek élelmiszerekben megjelenő mennyisége és minősége függ a fajoktól, fajtáktól, a termesztés körülményeitől, a malmi és élelmiszeripari műveletektől. A termékpályán az élelmiszerbiztonsági kockázatok (mikotoxinok, romlási folyamatok, IBS, gluténérzékenység) kezelése a biztonságos élelmiszerek előállításának alapfeltétele. A búza stratégiai szerepe vitathatatlan, azonban más gabonák – így a rozs és a zab is- agrotechnikai minőségben, tápértékben, egészségtámogató összetevők tekintetében meg is haladhatják a búza jellemzőit. Fejlesztési programunk a két gabonafaj termékpályájának valamennyi elemét (fajtakiválasztás, agrotechnika, malom- és sütőipari termékek és technológiák, élelmiszerbiztonság, kapcsolódó alap-és alkalmazott kutatás) érinti. Kiemelten három élelmiszerbiztonsági és minőségi kockázat új szemléletű kezelésére koncentrálunk. Az őrlemények minőség stabilitásának javítására hőkezeléses technológia kidolgozását tervezzük. Az irritábilis bélszindrómát kiváltó tényezők (FODMAP) csökkentése a termékelőállítási technológia továbbfejlesztésével lehetséges. A zab esetében a búzamentes vertikum kialakítását célzó programunk szelekciós programot és erre épülő auditált termékpálya modell kialakítását tartalmazza. A megvalósításra az érintett szakterületeken jártas partnerek – Első Pesti Malom Zrt (vezető), Galga-Agrár Kft, F&R Partner Sütőipari Kft és a BME-ABÉT- konzorciuma vállalkozott. Eredményeink hozzájárulhatnak a gabonaalapú, egészségtámogató összetevőkben gazdag termékválaszték bővítéséhez, lökést adhat a kapcsolódó nemesítési, vetőmagtermesztési és agrotechnikai fejlesztéseknek és jelentősen javíthat az élelmiszerbiztonsági feltételeken.

A projekt befejezési dátuma: 2020.09.30.

A projekt azonosító száma: 2017-1.3.1-VKE-2017-00004