2018-1.1.1-MKI

2018-1.1.1-MKI - MIKRO- ÉS KISVÁLLALKOZÁSOK INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA EGÉSZSÉGTUDATOS SÜTŐIPARI TERMÉKEK FEJLESZTÉSE - ÉS TERMELÉS TECHNOLÓGIAI INNOVÁCIÓ AZ F&R PARTNER KFT.-NÉL BUDAÖRSÖN

Támogatást igénylő teljes neve: F&R Partner Sütőipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

Gazdálkodási formakód: 113 – Korlátolt felelősségű társaság (1997. CXLIV. tv.)

Projekt helyszíne: 2040 Budaörs, Raktár út 1.

Képviselő adatai: Méry Ádám ügyvezető

Elektronikus levélcím: ankermz@gmail.com

Projektvezető, kapcsolattartó: Méry Zoltán telephelyvezető

Elektronikus levélcím: ankermz@gmail.com

Projekt címe: Egészségtudatos sütőipari termékek fejlesztése – és termelés technológiai innováció az F&R Partner Kft.-nél Budaörsön

Projekt megvalósításának kezdete: 2019.05.30.

Projekt megvalósításának vége: 2021. 05. 29.

Projekt szakmai összefoglalója:

 

Termékfejlesztés: A sütőipari termékek fogyasztásának jelentős része – közel 15%-a – a napi péksütemények köréből kerül ki, melyet nap, mint nap fogyasztanak az emberek, főként reggeliző snack termékként. Ezen termékkör jelenlegi portfóliójában főként a hagyományos fehér lisztből készült péksütemények érhetők el, mint pl.: Croissant, leveles töltött termékek, szendvics alapok. A napi fogyasztású péksütemények piaca jelenleg nem rendelkezik olyan termékkel, mely az egészségtudatos táplálkozási céloknak maradéktalanul megfelelne. Fejlesztések vannak arra vonatkozóan, hogy a termékkör megfeleljen az elvárt beltartalmi (élelmi rostban gazdag) mutatóknak, de ezt a célt jelenleg csak a teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával tudják elérni, melynek használatával a termékkör élvezeti értéke eltér a hagyományos termékekétől, és így a fogyasztói réteget szűkíti. A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek érdesebbek, durvább tapintásúak, és bár a helyes táplálkozás lehetősége adott, a vásárlók nem feltétlenül választják az azt biztosító termékeket, a fentiekben kifejtett „másságok” miatt. Pedig az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú kérdés, hogy milyen tápanyagokat juttatnak az emberek a szervezetükbe. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásának kedvező élettani hatása tudományosan bizonyított. Hiányuknak szerepe van különböző bélrendszeri megbetegedések (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) kialakulásában, tűnetek erősödésében. Jelen fejlesztés során egy új reggeliző termékcsalád a NASIZZ kerül kialakításra.

Megjelenése: kerek medál alakú 50-100 g-os termék, melynek felületén a töltelék ízére utaló gravírozás látható majd. A töltelék aránya a termékben 50%. A termék beltartalmi értéke abban tér majd el a hasonló sütőipari termékekétől, hogy élelmi rostban gazdag 6,5 g/100 g vagy afeletti élelmi rost mennyiséget fog biztosítani a szervezetnek, ezzel elősegítve az egészségtudatos táplálkozást. A megvalósuló innováció egy olyan módosított keményítőn alapuló rendszer kifejlesztésére irányul, mely minden szempontból megfelel a fogyasztói elvárásoknak, azaz a vásárlóknak nem kell elhagyniuk a már jól megszokott zamatokat, ízeket, formákat, „észrevétlenül belecsempészhetik” az élelmi rostokat mindennapjaikba. Az elkészült termék a rezisztens keményítő tartalmából származó élelmi rostnak köszönhetően számos pozitív élettani hatást hordoz majd és rendelkezik majd a teljeskiőrlésű lisztek által nyújtott előnyökkel. Jótékony hatással lesz a vércukorszint alakulására, hiszen elnyújtott és nem túl intenzív glikémiás választ ad rá a szervezet, normális vércukor-, és inzulinszintet tartva. Mindezek mellett a zsírok metabolizmusára is jótékony hatással bír majd. Ezen módosított keményítő tehát egyesíti a kétféle termék típus által nyújtott előnyöket: a fehér lisztre jellemző megszokott kinézet mellett magában hordozza az teljeskiőrlésű gabona összes egészségre gyakorolt jótékony hatását. A termékek létrehozásához kialakításra kerülő technológia bemutatása: A NASIZZ termékcsalád kifejlesztése során, annak első lépcsőjeként létre kell hozni a tömeggyártásra alkalmas gépsort, ugyanis a termékfejlesztéshez szükséges technológia újdonságát első sorban az adja, hogy jelenleg hasonló gépsort sütőipari termékek előállítására eddig még nem alkalmaztak, azaz töltött sütőipari termék sorozatgyártására jelenleg nincsen elérhető gépsor. A fejlesztés során egy olyan gépi technológia kerül kialakításra, mely lehetővé teszi, hogy a sorozatgyártás és a feldolgozás gépi módon történjen meg. Az F&R Partner Kft. a fejlesztés során kialakuló új, NASIZZ termékcsalád esetén hazai szabadalmi eljárást fog elindítani a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

 

Igényelt támogatás: 94.440.808 Ft

Saját forrás: 38.442.320 Ft

Projekt összköltsége: 132.863.128 Ft

Támogatási intenzitás: 71,08 %